Op 6 november hebben drie leden van PGH samen met wethouder Van Ommen een wandeling gemaakt door het centrum van Heerde. Doel was om de wethouder de obstakels en knelpunten te laten ervaren die mensen met een beperking in het centrum tegenkomen. Lees hieronder het bericht die in de Schaapskooi van 12 november is gepubliceerd.

 

Wandeling om toegankelijkheid in centrum te toetsen

HEERDE- Het Platform Gehandicaptenbeleid Heerde (PGH) houdt zich onder andere bezig met het beoordelen van de toegankelijkheid in Heerde. Er wordt beoordeeld of en hoe mensen met een gezichts- of mobiliteitsbeperking zich goed en zelfstandig kunnen verplaatsen. Afgelopen woensdag hebben voorzitter Peter van der Togt, Gerrit Zwerus en Simon Remmers met blindengeleidehond Mayro samen met wethouder William van Ommen een wandeling door het centrum van Heerde gemaakt om te laten zien waar eventuele obstakels zich voordoen. Helaas was burgemeester Prinsen ziek en kon hij niet deelnemen aan deze rondgang door het dorp. Gerrit Zwerus, die in een rolstoel zit, en Simon Remmers, die ongeveer 3% zicht heeft, wilden demonstreren hoe moeilijk het kan zijn voor mensen met een gezichts- of mobiliteitsbeperking. Het begon direct voor het Raadhuis waar wethouder Van Ommen een speciaal geprepareerde bril en een taststok kreeg van Simon. Het zicht van de bril stond gelijk aan het zicht van Simon. De wethouder moest vanaf de straat de weg naar het Raadhuis proberen te vinden en dat bleek niet gemakkelijk. “We willen hem laten waarnemen hoeveel moeite dat kost en de wethouder uitdagen hoe het is om de weg te vinden naar het Raadhuis”, legt Simon uit. Het advies van het platform zou zijn het verwerken van geleidenlijnen en noppentegels in de stoep. Zoals Simon zegt: “Een pand kan wel toegankelijk zijn, maar dan moet het ook bereikbaar zijn”. Andere knelpunten in het centrum die verbeterd kunnen worden volgens het platform zijn o.a. het punt van de Dorpsstraat naar de Bonenburgerlaan, het oversteekpunt vanaf de Plus naar Van de Put, het fietspad bij de Jumbo en vanaf het groene hart naar het centrum.
De wandeling was bedoeld als voorlichting vanuit het platform voor het college van B&W om verbeterpunten aan te geven en om een stukje bewustwording te creëren. “We willen proberen de politiek te interesseren om die knelpunten te verbeteren en te laten zien wat het betekent om inclusiviteit te hebben. Daarom onze oproep ‘zet de inclusiviteitsbril op’ want inclusiviteit is niet vrijblijvend.”