MEEDOEN IS VANZELFSPREKEND!

Mensen met een beperking komen veel obstakels tegen in hun dagelijks leven om volwaardig als ieder mens mee te kunnen doen in de samenleving. Zo zijn alle openbare gebouwen, winkels en restaurants niet altijd even goed bereikbaar en toegankelijk. Een part- of fulltime baan is niet voor iedereen haalbaar. Onderwijs volgen, reizen per openbaar vervoer, sporten en zelfstandig wonen is niet altijd voor iedereen met een beperking mogelijk.

In 2016 heeft de eerste en tweede kamer eindelijk het VN-verdrag geratificeerd waarbij het uitgangspunt is dat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Dit houdt in dat Nederland zich heeft verplicht mee te werken aan een inclusieve samenleving. Dit is niet alleen een taak van de landelijke en lokale overheden, maar ook Wmo-raden, lokale belangenorganisaties en mensen met een beperking moeten zelf aan de slag.

Het Platform Gehandicaptenbeleid Heerde, PGH, is zich bewust van deze taak. Het wil met de gemeente, winkels, bedrijven en organisaties samenwerken en streven naar volledige inclusie in de gemeente Heerde, met als motto: meedoen is vanzelfsprekend.

Wat doet het Platform voor mensen met een beperking?

De missie van het Platform is om alle mensen met een (functie)beperking of chronische ziekte volwaardig te laten deelnemen aan het maatschappelijk leven. Inclusief beleid waarin gelijkwaardige mogelijkheden voor een ieder op alle levensterreinen mogelijk wordt, is het uitgangspunt van het Platform.

Wat kan het Platform doen voor bedrijven en winkels?

Een goede toegankelijkheid van winkels en bedrijven is niet alleen van belang voor de mensen met een beperking maar ook voor de winkels en bedrijven zelf. Het Platform neemt initiatieven die leiden tot schouwing op toegankelijkheidsaspecten van winkels en openbare (bedrijfs)gebouwen in de gemeente Heerde.

Wat doet het Platform samen met de gemeente?

Het Platform overlegt met en adviseert aan de gemeente op veel gebieden zoals toegankelijkheid, is vertegenwoordigd met één lid in de Adviesraad Sociaal Domein en streeft n.a.v. de ratificatie van Agenda 22 samen met de gemeente naar een inclusieve samenleving.

Het Platform Gehandicaptenbeleid Heerde (PGH) is sinds de oprichting in 1994 actief in de gemeente Heerde. Het vormt een onderdeel van de Stichting Gehandicaptenbelangen NO-Veluwe, maar functioneert geheel zelfstandig. PGH bestaat uit enthousiaste en ter zake deskundige mensen, die zich belangeloos inzetten voor de belangenbehartiging van mensen met een (functie) beperking.

Het Dagelijks Bestuur van het Platform bestaat uit Peter van nder Togt (voorzitter), ..... (secretaris) en .... (penningmeester). Het Platform heeft daarnaast negen leden, die in verschillende werkgroepen participeren. Alle leden hebben veel binding met de missie van het Platform vanwege hun persoonlijke ervaringen of gewezen dienstverbanden.

Contact opnemen met het bestuur of één van de leden is mogelijk door het sturen van een mailbericht naar het Platform (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of door het invullen van het contactformulier onderaan de homepage van deze website.

Leden PGH

Dhr. P. van der Togt (Peter)

 

Voorzitter Platform

Dhr. C. de Blok (Kees)

Ervaringsdeskundige WSW

2e Voorzitter
Werkgroep PR

Vacant

 

Secretaris

Mevr. G. Popping (Gré)

 

Lid van BOSK (bond voor motorische gehandicapten)

Werkgroep BTB
Werkgroep PR

Vacant

 

Penningmeester

Dhr. G.J. Zwerus (Gerrit)

 

Ervaringsdeskundige

 

Lid
Werkgroep BTB
Website
Werkgroep PR

Dhr. J. Oosterbroek (Jan)

Ervaringsdeskundige

Lid
Adviesraad Sociaal Domein
Bestuurslid SG NOV

Mevr. G. Bredewoud (Gonnie)

Cliëntenraad GGZ

Lid

Dhr. H.J. van der Wal ( Henk)

Ervaringsdeskundige (mensen met verstandelijke beperkingen)

Lid
Werkgroep BTB

Dhr. G. Adema (Gerard)

 

Ervaringsdeskundige Gemeente 

Lid
Werkgroep BTB

Dhr. E.J. Muntinga (Bert)

 

Ervaringsdeskundige WSW

Lid
Website
Werkgroep PR

Dhr. S. Remmers (Simon) Ervaringsdeskundige 

Lid
Werkgroep BTB



Projecten

  • Kanaalpark Heerde

    De werkgroep BTB ( Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid) heeft deelgenomen aan de “Klankbordgroep Kanaalpark Heerde”, een groep van aangrenzende inwoners en belangstellende groepen.

    Lees meer...  
  • Schouwing winkels

    In verband met een eventueel te houden winkelschouw heeft het platform contact opgenomen met de ondernemersvereniging OVH. Dit heeft geleid tot een presentatie tijdens de OVH-vergadering op 26 januari 2015. De voorzitter van PGH heeft het platform aan de ondernemers voorgesteld en de werkgroep BTB heeft een presentatie gegeven over een winkelschouw.

    Lees meer...  
  • Gebiedsontwikkeling Hoogwatergeul Veessen – Wapenveld.

    De ontwikkelingen in het gebied van de hoogwatergeul vormen een belangrijk punt van aandacht. Bij onduidelijkheden inzake bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid wordt “aan de bel getrokken” en contact opgenomen met de aannemerscombinatie “IJsselweide”. 

    Lees meer...
  • Jaarverslag 2022

    Het jaarverslag 2022 van Platform Gehandicaptenbeleid Heerde ligt klaar ter inzage.

    Lees wat de werkgroepen in 2022 allemaal hebben bereikt voor de mensen met een beperking in de gemeente Heerde. Open hier het jaarverslag 2022.

     
  • Energierekening niet kunnen betalen? Ontvang gratis hulp bij energiebesparende maatregelen!

    Steeds meer mensen hebben moeite om de energierekening te betalen. Om die onbetaalbare energierekening of energiearmoede aan te pakken, hebben de gemeenten Epe, Hattem, Heerde en Woonstichting Triada de handen ineengeslagen om betreffende huishoudens concrete hulp te bieden bij het verlagen van hun energierekening. Zowel huurders als woningeigenaren die energietoeslag hebben ontvangen, komen in aanmerking voor gratis energiebesparende maatregelen. 

    Lees meer...